UPUTSTVO  ZA UPORABU I ODRŽAVANJE KUHINJE

Poštovani kupci,

Tvrtka Scavolini i ovlašteni partner zahvaljuju Vam što ste kupili Scavolini proizvod. Drago nam je što Vam možemo dati upute o pravilnoj uporabi i održavanju kuhinje koju ste kupili. Za sva buduća pitanja molimo direktno kontaktirajte ovlaštenog partnera. Čak i nakon kupnje moći ćete se obratiti našem ovlaštenom partneru koji blisko surađuje s našom tvrtkom i koji će Vam odgovoriti na sva pitanja koja se tiču uređenja ili drugih praktičnih aspekata kuhinje.

Opći savjeti za uporabu. Kuhinja se izlaganjem dimu i pari lako može oštetiti. Prilikom kuhanja uvijek uključite napu. Za upute o održavanju nape pogledajte odgovarajuće poglavlje. Kako biste očuvali površine, pridržavajte se uputa u poglavlju „Radne površine“ koji se nalazi u ovom priručniku. Ne naslanjajte se na vratnice i ladice kako bi ostale stabilne.

Opći savjeti za čišćenje. Svoju kuhinju lako možete održavati čistom: jednostavno uzmite meku krpu ili krpu od mikrovlakana. Nova krpa od mikrovlakana predstavlja prekretnicu u čišćenju jer se može koristiti bez deterdženata. Kuhinju nikada ne čistite parom na temperaturi od 100°.

Naslage kamenca na površinama. Spriječite stvaranje naslaga tako da kapi vode što prije osušite.

Toplina: Ne ostavljajte vruće predmete na radnim površinama jer ih mogu oštetiti.

Čišćenje iza sokla. Sokle povremeno skinite tako što ćete ih povući prema sebi. Nakon što očistite prostor iza sokla i prije nego što ih natrag namjestite, provjerite jesu li spojni elementi pravilno postavljeni.

Curenje vode. Iako je većina materijala vodonepropusna, do oštećenja ipak može doći ako se voda duže vrijeme zadrži u prostoru oko sudopera, spojevima na radnim površinama, u prostoru oko ploče štednjaka ili između radnih površina i zida. U tom slučaju odmah kontaktirajte ovlaštenog partnera.

Kombinacije. Određeni se problemi mogu javiti prilikom montiranja novih elemenata u postojeće kompozicije budući da boje variraju i blijede ako su duže vrijeme izložene sunčevoj svjetlosti.

Ako je moguće, potrebno je dostaviti uzorak kako bi se boje elemenata i kompozicije uskladile. Maksimalna nosivost elemenata. Svaka unutarnja ladica može podnijeti opterećenje jednoliko raspoređene težine od maksimalno 35 kg. Nosivost zidnih ormarića iznosi maksimalno 80 kg neovisno o obujmu. Osvijetljeni donji dijelovi elemenata imaju manju nosivost: ona veličine 45 cm imaju maksimalnu nosivost od 8 kg, dna veličine 60 cm imaju maksimalnu nosivost od 11 kg, a ona od 90 cm imaju maksimalnu nosivost od 17 kg. Zidne police mogu podnijeti maksimalno opterećenje od 10 kg za svaku nosivu konzolu ili 20 kg po metru. Pripazite da su kuke i nosači polica sigurno pričvršćeni na zid i da je zid na koje ih se montira čvrst i kvalitetno izgrađen. No bolje je ne opteretiti zidne elemente i police dodatnom težinom, već teže predmete smjestiti u donje elemente ili ormare za ostavu.

Maksimalna nosivost elemenata koji imaju četiri noge i koji su postavljeni na pod iznosi 250 kg neovisno o njihovom obujmu.

Korozivni materijali. Korozivna sredstva (poput acetona, amonijaka, trikloretilena, bjelila, kaustične sode, klorovodične kiseline, razrjeđivača itd.) mogu oštetiti sve materijale u vašoj kuhinji. Nagrizajuće djelovanje imaju i pare koje izlaze iz ambalaže koja nije hermetički zatvorena. Stoga vam savjetujemo da takva sredstva dobro zatvorite i držite podalje od djece.

Sve su naše kuhinje sastavljene od korpusa izrađenih od vodonepropusnih materijala koji dobro podnose prodor vode i vlagu. Za rubove se koriste poliuretanska ljepila koja su iznimno otporna na vodu, paru i visoke temperature.

Budući da su naše kuhinje tako dobro zaštićene, nije potrebno uložiti mnogo truda kako bi ostale lijepe.

Čišćenje. Korpuse i unutarnje police jednostavno očistite mekom krpom ili krpom od mikrovlakana.

VRATNICE OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA

Iako je nehrđajući čelik iznimno čvrst, pouzdan i otporan, potrebno je slijediti određene upute kako bi ostao u odličnom stanju. Čelik koji se koristi u proizvodnji je nehrđajući čelik AISI 304 18/10 gdje 18 predstavlja postotak kroma koji leguru čini otpornom na koroziju, a 10 je postotak nikla koji povećava njegovu robusnost i čvrstoću.

Čišćenje. Kako bi čelik ostao u odličnom stanju, površine očistite mješavinom sapuna i vode ili neutralnim deterdžentom. Površinu protrljajte neabrazivnom sintetičkom spužvom u smjeru satenskog završnog premaza. Temeljito isperite i osušite mekom krpom. Također možete koristiti i krpu od mikrovlakana ili jednokratne vlažne maramice „Clin&Clin“.

Mrlje od vode. Čak i najčišća pitka voda može sadržavati soli, željezo, kamenac i kemijske tvari (kiseline ili lužine) koje mogu dovesti do oksidacije ili korozije površina od nehrđajućeg čelika. Kako biste uklonili mrlje od vode, koristite proizvode koji se upotrebljavaju isključivo za nehrđajući čelik. Uvijek se pridržavajte uputa na naljepnici proizvoda.

Tvrdokorne mrlje (kamenac, vruća mast). Upotrijebite kipući bijeli vinski ocat ili denaturirani alkohol. Isperite vodom i osušite mekom krpom. Ako nakon nekog vremena nehrđajući čelik izgubi svoj sjaj, očistite ga jednim od posebnih deterdženata ili krema koje možete pronaći u svakoj trgovini. Nemojte nanositi „Inox Crème Franke“ na vratnice od nehrđajućeg čelika jer iako njegovo blago abrazivno djelovanje uklanja tvrdokorne mrlje, u isto vrijeme može smanjiti sjaj vratnica.

Ne:

  • koristite deterdžente koji sadrže klor ili njegove spojeve jer mogu reagirati sa sastavom čelika pa tako nastaju trajne mrlje ili korozija.
  • koristite žice za pranje posuđa, abrazivna sredstva ni deterdžente u prašku jer se na čeliku lako mogu pojaviti ogrebotine.

LAMINATNE I MELAMIN VRATNICE

Laminatne i melamin vratnice u našim kuhinjama izrađene su od visokokvalitetnih materijala koji dobro podnose prodor vode i vlagu. Za rubove se koriste poliuretanska ljepila koja su iznimno otporna na vodu, vlagu, toplinu i paru. Budući da su tako dobro zaštićene, naše vratnice treba minimalno čistiti.

Čišćenje. Za redovito održavanje laminatnih i melamin vratnica koristite meku krpu i poseban deterdžent ili samo krpu od mikrovlakana. Kako biste odstranili tvrdokorne nečistoće, koristite meku četku i/ili spužvu s tekućim ili neutralnim deterdžentom. Suhom krpom uklonite sve ostatke deterdženta kako površina ne bi izgubila sjaj ili postala zamrljana.

Naslage kamenca. Za površine koristite deterdžente s niskim udjelom kiseline (10-15% octene kiseline, razrijeđene limunske kiseline). Za naslage kamenca koje se lako uklanjaju dovoljno je upotrijebiti spužvu koju ste navlažili toplom vodom ili malom količinom octa.

Mrlje od tinte. Za skidanje tinte koristite krpu i alkohol.

Ne:

  • koristite žice za pranje posuđa, proizvode koji sadrže abrazivne kreme ni deterdžente u prašku koji mogu uništiti sjaj površine.
  • koristite aceton ni razrjeđivač.

VRATNICE OD POLIMERNIH LAMINATA

Vratnice od polimernih laminata prekrivene su polimernom mješavinom koju ne treba posebno čistiti.

Čišćenje. Za redovito održavanje vratnica od polimernih laminata koristite meku krpu i poseban deterdžent ili samo krpu od mikrovlakana. Kako biste odstranili tvrdokorne nečistoće, koristite meku četku ili spužvu s malo tekućeg deterdženta ili sredstva za čišćenje stakla.

Suhom krpom uklonite sve ostatke deterdženta kako površina ne bi izgubila sjaj ili postala zamrljana.

Ne:

  • koristite žice za pranje posuđa, proizvode koji sadrže abrazivne kreme ni deterdžente u prahu koji mogu uništiti sjaj površine.
  • koristite aceton ni u kojem slučaju.

DRVENE VRATNICE (MASIVNO DRVO I FURNIR)

Drvene vratnice koje se mogu naći u našim kuhinjama izrađene su od najkvalitetnijeg, dobro osušenog drveta, a u završnoj obradi vratnica koriste se najbolje tehnike ručne izrade. Iako drvene vratnice premazujemo najkvalitetnijim lakovima, neprekidno curenje ili kapanje vode, kao i para mogu ih svejedno oštetiti. Važno je imati na umu da je drvo higroskopni materijal odnosno da izmjenjuje vlagu sa svojom okolinom. U vrlo vlažnim uvjetima drvo nabubri, a skuplja se kad je zrak jako suh. Stoga je veoma bitno vratnice osušiti ako se po površini prolila ili nakupila voda, a prilikom kuhanja uključiti napu. Ako je klima iznimno suha odnosno vlažna, kuhinju trebate opremiti sustavom koji će stupanj vlažnosti držati na odgovarajućoj razini. Ako se pridržavate ovih naputaka, vaše će drvo zadržati svoju kvalitetu i prirodnu ljepotu. U svakom slučaju, ne zabrinjavajte se ako s promjenom godišnjih doba drvo malo nabubri ili se skupi. Tu se ne radi o grešci na vratnicama, već o prirodnim mijenama „živog“ proizvoda.

Čišćenje. Za redovito održavanje drvenih vratnica koristite meku krpu ili krpu od mikrovlakana koju ste malo navlažili. Za dubinsko čišćenje koristite krpu na koju ste nanijeli malu količinu neabrazivnog deterdženta i brišite u smjeru godova. Isperite iscijeđenom krpom i temeljito osušite površine.

Oštećenja laka. Ako se lak ogulio ili oštetio, naručite sredstvo za popravak laka direktno od ovlaštenih partnera i na vratnice precizno nanesite točnu količinu laka.

Ne:

  • koristite alkohol ni sredstva za uklanjanje mrlja.
  • izlažite kuhinju izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste izbjegli promjene boje koje se s vremenom mogu pojaviti na drvetu.
  • koristite aceton, razrjeđivač, trikloretilen ni amonijak.
  • koristite bjelilo ni deterdžente koji sadrže bjelilo.

STAKLENE VRATNICE

Vratnice su izrađene od kaljenog stakla debljine 5mm. Sjaj i boja staklenih vratnica je dugotrajna te vrlo otporna na toplinu. Niska je otpornost površine na ogrebotine i rezove. Umjerene su otpornosti na mehanička oštećenja. Lako se održavaju i vrlo su pouzdane po pitanju  higijenskih uvjeta budući da ne zadržavaju prljavštinu, ne upijaju tekućine te su otporne na kemikalije. Za učinkovito čišćenje jednostavno upotrijebite meku vlažnu krpu i neabrazivni deterdžent. Unutrašnjost vratnice, budući nije tako sjajna, zahtijeva veću pažnju pri čišćenju.

Ne:

  • koristite metalne spužvice za pranje posuđa
  • abrazivna sredstva i deterdžente u prahu

LAKIRANE I PRAŠKASTO BOJANE VRATNICE

Lakirane i praškasto bojane vratnice, koje su osjetljivije od laminatnih vratnica, premazuju se visokokvalitetnim lakovima te se podvrgavaju strogim laboratorijskim ispitivanjima prije proizvodnje kako bi im se utvrdila otpornost na različite oblike potencijalnih oštećenja, uključujući i svjetlootpornost. U proizvodnju se puštaju samo oni lakovi koji imaju najbolju ocjenu.

No boja laka i praškasta boja s vremenom se mijenjaju unatoč ovim mjerama opreza.

Kako biste izbjegli neizbježnu promjenu boje, kuhinju nemojte izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti i pridržavajte se točnih procedura održavanja koje su navedene u ovom priručniku.

Čišćenje. Za redovito održavanje lakiranih i praškasto bojanih vratnica koristite meku krpu i neabrazivni deterdžent ili samo krpu od mikrovlakana. Kako biste sa sjajnih lakiranih vratnica odstranili tvrdokorne mrlje, koristite vrlo blagu otopinu etilnog alkohola. Odmah obrišite bilo kakvu tekućinu s vratnica kako ne bi nastale trajne mrlje.

Oštećenja laka. Ako se lak ogulio, upotrijebite sredstvo za popravak laka koju je tvrtka dostavila zajedno s kuhinjom. Precizno nanesite točnu količinu laka na vratnice. Dodatno sredstvo za popravak laka možete naručiti direktno od ovlaštenih partnera.

Ne:

  • koristite aceton, razrjeđivač, trikloroetilen, amonijak ni etilni alkohol (koji se samo razrijeđen može koristiti na sjajnim lakiranim vratnicama); nikada ne koristite abrazivne kreme ni žice za pranje posuđa koje bi mogle nepopravljivo oštetiti vratnice.

VRATNICE S ALUMINIJSKIM OKVIROM

Ove vratnice imaju okvir izrađen od ekstrudiranog eloksiranog aluminijskog profila sa čeličnim satenskim završnim premazom koji okružuje različite ploče (staklene, laminatne, lakirane, aluminijske itd.). Nijansa aluminija može malo varirati u različitim serijama.

Čišćenje. Aluminijske površine očistite mješavinom sapuna i vode ili neutralnim deterdžentom. Površinu protrljajte običnom sintetičkom spužvom u smjeru satenskog završnog premaza. Isperite i osušite mekom krpom. Kako bi površine ostale čiste, također možete koristiti i krpu od mikrovlakana.

Ne:

  • koristite abrazivne kreme ni žice za pranje posuđa koje bi mogle nepopravljivo oštetiti vratnice.
  • koristite aceton, razrjeđivač, trikloretilen, ocat niti amonijak.

OPĆE INFORMACIJE O RADNIM POVRŠINAMA, KUHINJSKIM ŠANKOVIMA I POVRŠINAMA STOLA

Radna površina igra veoma bitnu ulogu u kuhinji jer je to jedan od elemenata koji se najčešće koristi.

Scavolini pažljivo bira materijale koji se koriste u proizvodnji radnih površina kako bi vam ponudili proizvod vrhunske izvedbe. No izvedbene karakteristike mogu varirati ovisno o funkciji vrste odabranog materijala.

Kako biste pravilno koristili i održavali radne površine te im pomogli da i dalje ostanu lijepe, molimo vas da pažljivo pročitate poglavlje o materijalu koji se koristio u izradi kupljene radne površine.

OPĆE INFORMACIJE O POVRŠINAMA OD PRIRODNIH MATERIJALA

Uzimajući u obzir porozna svojstva kamena, na radnim površinama od prirodnih materijala poput granita, zrnatih materijala, a posebice mramora s vremenom se pojavljuju oštećenja i/ili mrlje (mrlje su vidljivije ako su površine svjetlije).

Kako bi se to izbjeglo, ove materijale obrađujemo koristeći najnovije tehnike brtvljenja.

Brtvljenje.

Čak i najbolja brtva, poput one koju koristimo u svojim kuhinjama, obično prestaje biti jednako učinkovita nakon otprilike tri mjeseca. Stoga ju je dobro obnoviti s vremena na vrijeme pomoću sredstva „Imperston“ koje se može kupiti od svih naših ovlaštenih partnera. Proizvod ćete lako nanijeti ako pažljivo pratite upute na ambalaži. Kako bi radna površina ostala u odličnom stanju, imajte na umu da su granit i mramor prirodni materijali koji imaju potpuno različite karakteristike, kao što je i opisano dalje u tekstu.

ČELIČNE RADNE POVRŠINE

Iako je nehrđajući čelik iznimno otporan i robustan, potrebno je slijediti određene upute kako bi ostao u odličnom stanju.

Karakteristike. Čelik koji se koristi u proizvodnji je nehrđajući čelik oznake AISI 304 18/10 (kod AISI 304 odgovara EN X 5 CrNi 18-10) gdje 18 predstavlja postotak kroma koji leguru čini otpornom na koroziju, a 10 je postotak nikla koji povećava njegovu čvrstoću i robusnost.

Ove su površine pouzdane i higijenske.

Abrazije. Čelične se površine lako oštete pa se svakodnevnom uporabom na površini mogu pojaviti ogrebotine.

Površine možete oštetiti ako kuhinjski pribor i predmete vučete po radnoj površini. Stoga nemojte pomicati predmete po radnoj površini, već prilikom pripremanja hrane koristite dasku za rezanje ili podmetač.

Iz istog razloga nemojte koristiti abrazivne spužve, abrazivna sredstva ni deterdžente u prašku.

Toplina. Ne stavljajte vruće lonce (budite posebno oprezni s lončićima za kuhanje kave), glačala, pećnice i tostere direktno na radnu površinu; ne stavljajte lonce, tave i grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidna letvica i zidna obloga, ako postoje, neće spaliti niti potamniti. U svakom slučaju pripazite ako usklađujete zidne letvice i obloge koje su izrađene od materijala koji su osjetljivi na toplinu. Pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal.

Mrlje. Ne koristite kiselinu ni abrazivne deterdžente. Ne koristite proizvode koji sadrže klor ili njegove spojeve poput klorovodične kiseline, bjelilo, proizvode za odčepljivanje odvoda, sredstva za čišćenje mramora ni sredstva za uklanjanje kamenca jer mogu reagirati sa čelikom te tako stvoriti trajne mrlje i/ili koroziju. Ako do toga dođe, odmah ih uklonite s radne površine i dobro isperite vodom (pogledajte poglavlje o čišćenju). Ne ostavljajte otvorene boce navedenih proizvoda ispod sudopera jer mogu nastati mrlje i/ili korozija.

Hrđa. Ne ostavljajte željezne predmete, pogotovo ako su vlažni, na površini duže vrijeme (primjerice stalke za lonce, škare, limenke itd.). Zbog takvih predmeta mogu nastati mrlje od hrđe koje se teško uklanjaju. Ovo je vrlo teško odstraniti čak i uz pomoć kreme „Franke Inox“. Ako je površina bila duže vrijeme u dodiru s takvim predmetima, bit će gotovo nemoguće ukloniti mrlje osim ako se površina mehanički ne polira. (To se ne događa s čeličnim predmetima koji ne oksidiraju.)

Voda i para. Čak i najčišća pitka voda sadrži soli, željezo, kamenac i kemijske tvari (kiseline ili lužine) koje mogu dovesti do oksidacije ili korozije površina od nehrđajućeg čelika. To se pogotovo odnosi na vodoopskrbni sustav u novoizgrađenim kućama koji sadrži malu količinu željeznih spojeva koji će dovesti do oksidacije ako duže vrijeme ostanu u kontaktu sa čeličnom površinom.

Kako voda ne bi prodrla u područje oko sudopera, kroz spojeve na radnim površinama, u prostor oko ploče štednjaka ili između radnih površina i zida, ne ostavljajte vodu i obrišite kapi s površine. Ako je došlo do curenja vode, odmah kontaktirajte ovlaštenog partnera kako ne bi došlo do oštećenja elemenata. I na kraju, ne ostavljajte vrata perilice za posuđe odškrinuta nakon što ciklus pranja završi.

Čišćenje. Nakon uporabe površinu od nehrđajućeg čelika očistite mješavinom sapuna i vode ili neutralnim deterdžentom. Površinu protrljajte sintetičkom spužvom u smjeru satenskog završnog premaza. Po potrebi temeljito isperite i osušite mekom krpom. Kako bi površine ostale čiste, možete koristiti i krpu od mikrovlakana ili jednokratne vlažne maramice „Clin&Clin“.

Tvrdokorne mrlje poput kamenca, vruće masti itd. Upotrijebite kipući bijeli vinski ocat ili denaturirani alkohol. Temeljito isperite i osušite mekom krpom. Ako nakon nekog vremena čelični završni premaz izgubi svoj sjaj ili se na njemu pojave mrlje koje se teško uklanjaju, očistite ga jednim od posebnih deterdženata ili krema koje možete pronaći u svakoj trgovini. Možete koristiti pastu „Inox Creme Franke“ koja ima blago abrazivno djelovanje i koja uklanja tvrdokorne mrlje. No imajte na umu da zbog svog blago abrazivnog djelovanja može oštetiti sjajni ili satenski završni premaz na čeliku.

Ne koristite parne čistače ni deterdžente na bazi klora (pogledati poglavlje o mrljama).

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini, niti ju nemojte previše opteretiti.

RADNE POVRŠINE OD CRISTALANA

Karakteristike. Cristalan je sintetički materijal koji se sastoji od aluminijevog hidroksida, akrila i obojenih pigmenata.

Ovaj materijal nije porozan pa je pogodan za održavanje higijenskih uvjeta jer ne apsorbira prljavštinu, bakterije i slično.

Zahvaljujući njegovom jedinstvenom sastavu, moguće je popraviti oštećenja i ogrebotine.

Abrazije. Površine od cristalita iznimno su otporne na lom. Ako kuhinjski pribor koristite izravno na radnoj površini, možete zarezati ili ogrebati površinu, no ti se tragovi mogu ukloniti pomoću abrazivne spužve ili proizvodima marke Scotch Brite koji su došli s površinom, a koji će površinskom završnom premazu vratiti baršunasti izgled.

Kako stalno ne bi morali popravljati površinu, koristite dasku za rezanje.

Toplina. Ne stavljajte vruće predmete (vruće lonce, lončiće za kuhanje kave, vruća glačala i slično) direktno na radnu površinu. Koristite podmetače i ostale podloške za lonce.

Nadalje, ne ostavljajte lonce, grill tave (pogotovo one na ultra brzim plinskim plamenicima) da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidne letvice i zidne obloge neće oštetiti (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal). Pažljivo koristite pećnice i ostale uređaje koji se koriste na radnoj površini, a koji stvaraju veliku količinu topline. Ako ispod nisu dovoljno izolirani, s vremenom se na radnoj površini mogu pojaviti pukotine ili joj boja može izblijedjeti. Ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka ispod uređaja.

Mrlje. Iako ovaj materijal nije porozan, potrebno je ukloniti svu hranu, tekućine i proizvode koji se koriste u kuhinji. No mrlje koje su nastale od ovih proizvoda moguće je odstraniti abrazivnom spužvom i vodom i uobičajenim sredstvima za čišćenje.

Ne koristite deterdžente na bazi masnih kiselina (poput sredstava za čišćenje na bazi voska) koji mogu stvoriti tanak sloj na površini i uništiti sjaj njenog završnog premaza.

Voda i para. Pazite na prodore vode koji mogu oštetiti donje elemente. Ne ostavljajte vodu na radnim površinama i odmah obrišite kapi s površine. U svakom slučaju, ne dajte da se mlazovi pare koncentriraju na radnoj površini duže vrijeme i ne ostavljajte vrata perilice za posuđe odškrinuta nakon što ciklus pranja završi.

Čišćenje. Za svakodnevno čišćenje upotrijebite krpu koja je namočena vodom ili uobičajenim sredstvom za čišćenje. Za uklanjanje tvrdokornijih mrlja nanesite bjelilo ili jake deterdžente, a zatim ih obrišite običnom spužvom. Isperite sapunom i vodom ili alkoholom i osušite krpom.

Za tvrdokorne mrlje upotrijebite blago abrazivna sredstva za čišćenje u obliku praška ili kreme.

Naslage i ostaci kamenca: koristite ocat (ili deterdžente na bazi octa) i abrazivnu spužvu.

Nikad ne koristite otapala.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini, niti ju nemojte previše opteretiti.

RADNE POVRŠINE OD CRISTALIT GRANITA

Karakteristike. Radne površine izrađene od kvarca, akrilnih smola i obojenih pigmenata. Ovaj tip radne površine veoma je otporan na trošenje, većinu kemijskih proizvoda i hranu. U potpunosti je higijenska.

Abrazije. Polirane površine koje nisu porozne. Ako ga se održava, ovaj materijal podnosi sva oštećenja i abraziju nastalu svakodnevnim radom u kuhinji poput rezanja kruha ili sjeckanja povrća.

U svakom slučaju ipak koristite dasku za rezanje.

Toplina. Površina se neće oštetiti ako ponekad dođe u dodir s vrućom hranom ili tekućinom.

Ne stavljajte vruće predmete (vruće lonce, lončiće za kuhanje kave, vruća glačala i slično) direktno na radnu površinu jer bi ju mogli spaliti. Koristite stalke za lonce ili neke druge držače koji su otporni na toplinu.

Pažljivo koristite pećnice i ostale uređaje koji se koriste na radnoj površini, a koji stvaraju veliku količinu topline. Ako ispod nisu dovoljno izolirani, s vremenom se na radnoj površini mogu pojaviti pukotine ili joj boja može izblijedjeti. Ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka ispod uređaja.

Ne ostavljajte lonce, tave ili grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidne letvice i zidne obloge neće oštetiti (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal).

Mrlje. Proizvodi koji se obično koriste u kuhinji (ulje, ocat, rajčica itd.) i uobičajena kemijska sredstva za čišćenje neće oštetiti radnu površinu.

No ipak ne koristite mravlju kiselinu, limunsku kiselinu (koja se nalazi u limunu i ostalim agrumima) kao ni jodne otopine koje bi mogle umanjiti sjaj ili izblijedjeti boju radne površine.

Voda i para. Pazite na prodore vode koji mogu oštetiti donje elemente. Ne ostavljajte vodu na radnim površinama i odmah obrišite kapi s površine. U svakom slučaju, ne dajte da se mlazovi pare koncentriraju na radnoj površini duže vrijeme.

Čišćenje. Površine od cristalita lako se čiste te su otporne na mrlje. No ipak što prije očistite mrlje i prolivenu tekućinu s radne površine. Nikad ne koristite otapala.

Za svakodnevno čišćenje upotrijebite krpu koja je namočena vodom ili uobičajenim sredstvom za čišćenje. Za uklanjanje tvrdokornijih mrlja nanesite bjelilo ili jake deterdžente, a zatim ih obrišite običnom ili abrazivnom spužvom. Isperite.

Mrlje od obojene tekućine (poput čaja, voćnih sokova i slično) uklanjaju se pomoću krpe i kremastog abrazivnog sredstva za čišćenje.

Naslage i ostaci kamenca čiste se octom, sredstvima na bazi octa ili sredstvima za uklanjanje kamenca. Nanesite sredstvo i ostavite da odstoji minutu-dvije. Isperite vodom.

Ostale mrlje (na primjer, od tempera, tinte itd.) možete odstraniti krpom koju ste prethodno navlažili alkoholom.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini, niti ju nemojte previše opteretiti.

RADNE POVRŠINE DECORCERAMICA

Karakteristike. Površine Decorceramica Art i DecorStyle izrađene su od dvostruko pečenih glaziranih pločica, dok su površine Amalfi, Fiordo i Contea Decorceramica izrađene od jednostruko pečenih finih glaziranih pločica od kamenine koje se lijepe na podlogu od višeslojnog drveta.

Fuge se precizno brtve epoksidnom smolom.

Izvedba pločica ovisi o vrsti proizvodnje. Pogledati dolje navedene informacije.

Abrazije. Radne površine od jednostruko pečenih finih glaziranih pločica od kamenine iznimno su otporne na udarce i abraziju, dok su ostale vrste pločica dosta otporne na udarce i abraziju.

Pripazite na lijevane prednje rubne pločice jer se zbog svog karakterističnog oblika mogu lakše oštetiti budući da su izložene udarcima.

U svakom slučaju ipak koristite dasku za rezanje.

Toplina. Popločene radne površine iznimno su otporne na toplinu.

Ako su zidne letvice i obloge izrađene od drugačijih materijala, ne ostavljajte lonce, tave ili grill tave da vire s ruba ploče štednjaka kako ne bi došlo do oštećenja (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal). Mrlje. Popločene radne površine iznimno su otporne na mrlje od uobičajenih kućanskih proizvoda koje možete naći u kuhinji.

Voda i para. Ploče radne površine nisu previše otporne na oštećenja od vode. Vruća voda ne bi smjela dolaziti često u kontakt s fugama jer bi ih tako mogla oslabiti.

Kako voda ne bi prodrla u područje oko sudopera, kroz spojeve na radnim površinama, u prostor oko ploče štednjaka, kroz fuge između pločica ili u prostor između radnih površina i zida, ne ostavljajte vodu i pažljivo obrišite kapi s površine. Nadalje, ne ostavljajte vrata perilice za posuđe odškrinuta nakon što ciklus pranja završi.

Ne koristite parne čistače jer mogu ogrepsti ili oštetiti fuge.

Čišćenje. Za redovito održavanje radnih površina jednostavno upotrijebite meku vlažnu krpu ili krpu od mikrovlakana.

Za dubinsko čišćenje pločica i fuga preporučaju se sredstva na bazi bjelila.

Nikad ne koristite parne čistače na fugama.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini.

Ako su se na fugama između pločica ili između radne površine i zidne letvice pojavile pukotine, odmah kontaktirajte ovlaštenog partnera kako ne bi došlo do oštećenja od vode.

GRANITNE RADNE POVRŠINE

Karakteristike. Granit je prirodni proizvod vulkanskog podrijetla. Porozan je, no ujedno i kompaktan i iznimno otporan na abraziju i udarce.

S obzirom da je granit prirodni materijal, on se s vremenom vidljivo mijenja što doprinosi njegovoj vrijednosti i jedinstvenom izgledu.

Abrazije. Granit je u suštini iznimno otporan na abraziju uzrokovanu uobičajenim kuhinjskim priborom. No kako bi polirani površinski završni premaz duže ostao očuvan, uvijek koristite dasku za rezanje.

U svakom slučaju, ne bacajte teške predmete direktno na radnu površinu da se ne bi oštetila. Pogotovo pripazite na rubove.

Toplina. Granit je otporan na toplinu.

U svakom slučaju pripazite ako usklađujete zidne letvice i obloge koje su izrađene od materijala koji su osjetljivi na toplinu. Pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal.

Mrlje. Granitne radne površine s vremenom propadaju odnosno na njima se pojavljuju mrlje (mrlje se bolje vide na svjetlijem granitu). Ne ostavljajte sredstva za čišćenje ni prolivene namirnice (jestivo ulje, crno vino, ocat itd.) na površini. Limunska kiselina (koju sadrže voćke, rajčice i agrumi) reagira s poliranom površinom i tako uništava njen izvorni sjaj.

Radnu površinu uvijek očistite dok su mrlje još svježe.

Kako bi se izbjegle ove opasnosti, granit obrađujemo koristeći najnovije tehnike brtvljenja.

Čak i najbolja brtva, poput one koju koristimo u svojim kuhinjama, obično prestaje biti jednako učinkovita nakon dva ili tri mjeseca, ovisno o uporabi radne površine. Stoga ju je dobro obnoviti s vremena na vrijeme pomoću posebnih sredstava koja možete pronaći kod svih naših ovlaštenih partnera. Proizvod ćete lako nanijeti ako pažljivo pratite upute na ambalaži.

Voda i para. Kad su u pitanju granitne površine, nije potrebno poduzeti posebne mjere opreza glede vode i pare.

Pazite na prodore vode koji mogu oštetiti donje elemente. Ne ostavljajte vodu na radnim površinama i odmah obrišite kapi s površine.

Čišćenje. Za redovito održavanje granitnih površina koristite neutralne deterdžente ili alkohol, ili pak posebne deterdžente koji se koriste za čišćenje granita. Ne koristite proizvode koji sadrže limunsku kiselinu.

Radnu površinu uvijek očistite dok su mrlje još svježe.

No mrlje se obično upiju i nestanu nakon nekog vremena (2-3 mjeseca).

Za dubinsko i temeljito čišćenje koristite abrazivne spužve koje se koriste u kućanstvu, ali samo ako neće oštetiti poliranu površinu.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini.

Svaki trag brtvljenja možete odstraniti tijekom montaže krpom koju ste prethodno navlažili alkoholom.

RADNE POVRŠINE OD SLOJEVITOG DRVETA

Karakteristike. Ove se površine proizvode od slojeva masivnog drveta koje se povezuju i lijepe ljepilima otpornima na vlagu.

S obzirom da je drvo prirodni živi proizvod, ono se s vremenom vidljivo mijenja što doprinosi njegovoj vrijednosti i jedinstvenom izgledu.

Ove površine nabubre ili se skupe ovisno o godišnjem dobu, no ne morate se brinuti jer se tu ne radi o grešci, već o prirodnim mijenama „živog“ proizvoda.

Abrazije. Površine možete oštetiti ako kuhinjski pribor i predmete vučete po radnoj površini. Stoga nemojte pomicati predmete po radnoj površini, već prilikom pripremanja hrane koristite dasku za rezanje ili podmetač.

Iz istog razloga nemojte koristiti ni abrazivne spužve, abrazivna sredstva ni deterdžente u prašku.

Toplina. Ne stavljajte vruće lonce na radnu površinu, pripazite kad koristite lončiće za kuhanje kave, pećnice, tostere i glačala, uvijek koristite podmetače.

Ne ostavljajte lonce, tave ili grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidne letvice i zidne obloge neće oštetiti (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal). Pažljivo koristite pećnice i ostale uređaje koji se koriste na radnoj površini, a koji stvaraju veliku količinu topline. Ako ispod nisu dovoljno izolirani, s vremenom se na radnoj površini mogu pojaviti pukotine ili joj boja može izblijedjeti. Ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka ispod uređaja.

Mrlje. Prolivenu tekućinu odmah osušite kako ih drvo ne bi upilo jer bi na površini nastale mrlje i promjene ili bi boja izblijedjela.

Manje naslage kamenca odstranite pomoću malo bijelog vinskog octa razrijeđenog u toploj vodi.

Voćni sokovi, bjelila, jake kemikalije i sredstva za čišćenje mogu izblijedjeti boju. Stoga ih odmah uklonite pa temeljito očistite.

Ako koristite nerazrijeđeni alkohol ili ocat, mogu se pojaviti mrlje koje je nemoguće odstraniti.

Voda i para. Budući da je ova radna površina napravljena od drveta, posebno je podložna mogućim oštećenjima od prodora vode između slojeva. Kako voda ne bi prodrla u područje oko sudopera, kroz spojeve na radnim površinama, u prostor oko ploče štednjaka ili između radnih površina i zida, ne ostavljajte vodu i odmah obrišite svaku prolivenu tekućinu s površine. Ako je došlo do curenja vode, odmah kontaktirajte ovlaštenog partnera kako ne bi došlo do oštećenja elemenata. I na kraju, ne ostavljajte vrata perilice za posuđe odškrinuta nakon što ciklus pranja završi.

Čišćenje. Za redovito održavanje radnih površina od slojevitog drveta koristite meku krpu ili krpu od mikrovlakana. Za dubinsko čišćenje koristite krpu na koju ste nanijeli neabrazivni deterdžent i brišite u smjeru godova kako biste očistili i najmanje šupljine. Isperite iscijeđenom krpom i pažljivo osušite površine kako ne bi ostali tragovi ili mrlje. Nikada ne koristite deterdžente koji sadrže klor ili njegove spojeve (poput bjelila ili amonijaka), aceton ni trikloretilen.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini.

Ne izlažite kuhinju izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste izbjegli promjene boje koje se s vremenom mogu pojaviti na drvetu.

LAMINATNE RADNE POVRŠINE

Karakteristike. Laminatne površine koje se mogu naći u našim kuhinjama izrađene su od vodonepropusnih ploča prekrivenih HPL laminatom (visoke otpornosti). Ovaj visokotlačni laminat jamči najvišu otpornost na vodu, paru, mrlje, udarce i abraziju. Iz toga proizlazi da nije potrebno uložiti mnogo truda kako bi ove površine ostale lijepe.

Abrazije. Stupanj otpornosti na abraziju ovisi o vrsti završnog premaza (primjerice, sjajni premaz, sloj od drveta breskve, premaz za otvorene pore i voštani završni premaz manje su otporni od premaza za zaštitu od ogrebotina, top face, kvarcnog ili dijamantnog završnog premaza. Zato je bitno priupitati ovlaštenog partnera da provjeri koji se završni premaz koristio u vašoj kuhinji kako biste ju mogli pravilno održavati.

Ne koristite žice za pranje posuđa ni proizvode koji sadrže abrazivne kreme koje mogu oštetiti površinski završni premaz.

Ne vucite predmete po površini ako bi moglo doći do oštećenja. Kako ne biste trajno oštetili radnu površinu, noževe ili oštar pribor uvijek koristite na dasci za rezanje.

Toplina. Ne stavljajte vruće lonce na radnu površinu, pripazite kad koristite lončiće za kuhanje kave, pećnice, tostere i glačala, uvijek koristite podmetače.

Ne ostavljajte lonce, tave ili grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidne letvice i zidne obloge neće oštetiti, spaliti niti popucati (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal). Ne stavljajte pećnice, tostere ili kućanske uređaje s izvorom topline izravno na površinu. Ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka ispod uređaja.

Mrlje. – Naslage kamenca: Za uklanjanje manjih naslaga kamenca dovoljno je upotrijebiti mješavinu tople vode i malo bijelog vinskog octa. Za tvrdokornije naslage koristite deterdžente s niskim udjelom kiseline.

– Mrlje od tinte: Za skidanje mrlja od tinte koristite alkohol.

– Voćni sokovi, bjelila, jake kemikalije i sredstva za čišćenje mogu izblijedjeti boju. Stoga ih odmah uklonite pa temeljito očistite.

Voda i para. Budući da je ova radna površina napravljena od drveta, posebno je podložna mogućim oštećenjima od prodora vode između slojeva. Kako voda ne bi prodrla u područje oko sudopera, kroz spojeve na radnim površinama, u prostor oko ploče štednjaka ili između radnih površina i zida, ne ostavljajte vodu i odmah obrišite svaku prolivenu tekućinu s površine. Ako je došlo do curenja vode, odmah kontaktirajte ovlaštenog partnera kako ne bi došlo do oštećenja donjih elemenata. I na kraju, ne ostavljajte vrata perilice za posuđe odškrinuta nakon što ciklus pranja završi.

Čišćenje. Za redovito čišćenje laminatnih površina koristite meku krpu ili krpu od mikrovlakana.

Kako biste odstranili tvrdokorne mrlje, koristite meku četku ili spužvu i tekući deterdžent ili sredstvo za čišćenje stakla. Suhom krpom uklonite sve ostatke deterdženta kako površina ne bi izgubila sjaj ili postala zamrljana.

Ne koristite parne čistače.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini.

MRAMORNE RADNE POVRŠINE I RADNE POVRŠINE OD KOMPOZITNIH MATERIJALA

Karakteristike. Mramor je kristalna stijena koja se najvećim dijelom sastoji od kalcijeva karbonata, dok se kompozitni materijal sastoji od zrnaca mramora, cementa i smole. Budući da je mramor prirodni materijal, varijacije u boji pozadine, zrnaca ili tragova, čak i na istoj ploči, znaju biti česte.

Ovaj se materijal s vremenom vidljivo mijenja što doprinosi njegovoj vrijednosti i jedinstvenom izgledu.

Abrazije. Ove radne površine nisu jako otporne na udarce i abraziju upravo zbog svoje vapnenačke strukture. Stoga pribor koji se obično koristi u kuhinji može oštetiti radu površinu tako što će ju porezati ili ogrepsti. Prilikom pripremanja hrane uvijek koristite dasku za rezanje.

Toplina. Toplina može uništiti sjaj poliranog završnog premaza. Ne stavljajte vruće lonce na radnu površinu, pripazite kad koristite lončiće za kuhanje kave, pećnice, tostere i glačala, uvijek koristite podmetače. Ne ostavljajte lonce, tave ili grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidne letvice i zidne obloge neće oštetiti (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal). Mrlje. Ove radne površine s vremenom propadaju odnosno na njima se pojavljuju mrlje (mrlje se bolje vide na svjetlijem mramoru). Ne ostavljajte sredstva za čišćenje ni prolivene namirnice (jestivo ulje, crno vino, ocat itd.) na površini. Limunska kiselina (koju sadrži voće, rajčice i agrumi) reagira s poliranom površinom i tako uništava njen izvorni sjaj.

Radnu površinu uvijek očistite dok su mrlje još svježe.

Kako bi se izbjegle ove opasnosti, mramor obrađujemo koristeći najnovije tehnike brtvljenja.

Čak i najbolja brtva, poput one koju koristimo u svojim kuhinjama, obično prestaje biti jednako učinkovita nakon dva ili tri mjeseca, ovisno o uporabi radne površine. Stoga ju je dobro obnoviti s vremena na vrijeme pomoću posebnih sredstava koja možete pronaći kod svih naših ovlaštenih partnera. Proizvod ćete lako nanijeti ako pažljivo pratite upute na ambalaži.

Voda i para. Pripazite da ne ostanu tragovi od vode. Voda može sadržavati tvari (soli i kemijske tvari) koje mogu stvoriti mrlje ili tragove koji se teško uklanjaju.

Pazite na prodore vode koji mogu oštetiti donje elemente. Ne ostavljajte vodu na radnim površinama i odmah obrišite kapi s površine.

Čišćenje. Za redovito održavanje granitnih površina koristite neutralne deterdžente ili alkohol, ili pak posebne deterdžente koji se koriste za čišćenje mramora.

Radnu površinu uvijek očistite dok su mrlje još svježe.

No mrlje se obično upiju i nestanu nakon nekog vremena (2-3 mjeseca).

Površine čistite isključivo toplom vodom sa sapunom, nemojte koristiti tekuće deterdžente. Prolivene namirnice odmah očistite. Crno vino, kola, jestiva ulja, ocat, kava, voće i povrće mogu stvoriti mrlje i tragove koje je teško odstraniti.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini.

Svaki trag brtvljenja možete odstraniti tijekom montaže krpom koju ste prethodno navlažili alkoholom i neutralnim deterdžentom.

POVRŠINE OD DAMATOPA

Površine od damatopa izrađene su od jednostruko pečenih keramičkih pločica obrubljenih dvostruko pečenim glaziranim pločicama koje se brtve epoksidnom smolom. Površine su iznimno otporne na abraziju: jednostruko pečene pločice i brtvila iznimno su otporni, dok su dvostruko pečene rubne pločice srednje otporne. Zbog toga se uobičajenim trošenjem površine neće ogrepsti. Damatop se također može pohvaliti optimalnom otpornošću na lom budući da do apsorpcije gotovo ni ne dolazi. Na taj način završni premaz ostaje u izvrsnom stanju duže vrijeme.

Čišćenje. Za čišćenje površina od damatopa koristite gelove na bazi bjelila (za pločice i fuge).

Ne:

  • koristite parne čistače za fuge ni u kojem slučaju.

Oprez:

  • Kako voda ne bi prodrla u područje oko sudopera, kroz spojeve na radnim površinama, u prostor oko ploče štednjaka ili između radnih površina i zida, ne ostavljajte vodu i obrišite kapi s površine. Ako je došlo do curenja vode, odmah kontaktirajte ovlaštenog partnera kako ne bi došlo do oštećenja elemenata.

KVARCNE RADNE POVRŠINE

Karakteristike. Sastav kvarcnih radnih površina najvećim dijelom čini prirodni kvarc, a ostatak otpada na akrilne smole i obojene pigmente.

Zahvaljujući ovom sastavu, radna je površina iznimno otporna na abraziju, koroziju uzrokovanu kemijskim sredstvima, upijanje tekućina i toplinu.

Ova kombinacija materijala ima bezbroj prednosti, a ujedno površine čini veoma praktičnima.

Kvarcne su površine fleksibilne, kompaktne i iznimno otporne na udarce, dok je kvarcna ploča naročito homogena, potpuno otporna na vodu, sve vrste abrazije, kemijska sredstva i nagle promjene temperature.

Ne samo da je kvarc higijenski materijal i da je otporan na statički elektricitet (ne privlači prašinu), nego ima i jednoliku i postojanu boju. Kvarcne je površine nevjerojatno lako čistiti i održavati.

Abrazije. Kvarcne radne površine iznimno su otporne na oštećenja i abraziju koju uzrokuje kuhinjski pribor. Kako bi površina duže vrijeme ostala lijepa, uvijek koristite dasku za rezanje.

Toplina. Površina se neće oštetiti ako ponekad dođe u dodir s vrućom hranom ili tekućinom.

Ne stavljajte vruće predmete (vruće lonce, lončiće za kuhanje kave, vruća glačala i slično) direktno na radnu površinu jer bi ju mogli oštetiti ili na njoj ostaviti tragove.

Uvijek koristite podmetače i ostale podloške za lonce.

Pažljivo koristite pećnice i ostale uređaje koji se koriste na radnoj površini, a koji stvaraju veliku količinu topline. Ako ispod nisu dovoljno izolirani, s vremenom se na radnoj površini mogu pojaviti pukotine ili joj boja može izblijedjeti. Ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka ispod uređaja.

Ne ostavljajte lonce, tave ili grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidne letvice i zidne obloge neće oštetiti (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal).

Mrlje. Proizvodi koji se obično koriste u kuhinji (ulje, ocat, rajčica itd.) i uobičajena kemijska sredstva za čišćenje neće oštetiti radnu površinu.

Ipak ne koristite alkohol jer može ostaviti tragove zbog boje.

Voda i para. Voda i para neće oštetiti radnu površinu, no ako voda ostane na površini neko vrijeme, mogla bi prodrijeti u spojeve. Osušite vodu ili kondenziranu paru čim se pojave. I na kraju, ne ostavljajte vrata perilice za posuđe odškrinuta nakon što ciklus pranja završi. U svakom slučaju, ne dajte da se mlazovi pare koncentriraju na radnoj površini duže vrijeme.

Čišćenje. Za svakodnevno čišćenje upotrijebite spužvu namočenu vodom i običnim deterdžentom. Čak se i jaki i koncentrirani deterdženti smiju koristiti. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja (poput masti, voska itd.) nanesite kremasti deterdžent ili jaki deterdžent (poput bjelila), a zatim ih obrišite običnom ili abrazivnom spužvom. Ne ostavljajte ove proizvode predugo na površini jer mogu ostaviti tragove.

Isperite sapunom i vodom ili alkoholom i prebrišite suhom krpom.

Naslage i ostaci kamenca čiste se octom, sredstvima na bazi octa ili sredstvima za uklanjanje kamenca. Nanesite sredstvo i ostavite da odstoji minutu-dvije. Isperite vodom. Nikad ne koristite otapala.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini, niti ju nemojte previše opteretiti.

RADNE POVRŠINE OKITE

Karakteristike. Sastav radnih površina OKITE najvećim dijelom čini prirodni kvarc, a ostatak pada na akrilne smole i obojene pigmente.

Zahvaljujući ovom sastavu, radna je površina iznimno otporna na abraziju, koroziju uzrokovanu kemijskim sredstvima, upijanje tekućina i toplinu.

Abrazije. Kvarcne radne površine iznimno su otporne na oštećenja i abraziju koju uzrokuje kuhinjski pribor. Kako bi površina duže vrijeme ostala lijepa, uvijek koristite dasku za rezanje.

Trag koji nastane ako se nož ili oštrica povuku preko radne površine OKITE nije ogrebotina pa se lako može odstraniti spužvom „Scotch Brite“ ili sličnom abrazivnom spužvom umočenom u mješavinu čistog acetona (30%) i vode iz slavine (70%). Ako namjeravate koristiti ovu mješavinu, navucite gumene rukavice kako biste se zaštitili, a spužvu nemojte ponovno koristiti za pranje posuđa, čaša i slično.

Toplina. Površina se neće oštetiti ako ponekad dođe u dodir s vrućom hranom ili tekućinom.

Ne stavljajte vruće predmete (vruće lonce, lončiće za kuhanje kave, vruća glačala i slično) direktno na radnu površinu jer bi ju mogli oštetiti ili na njoj ostaviti tragove.

Uvijek koristite podmetače i ostale podloške za lonce.

Pažljivo koristite pećnice i ostale uređaje koji se koriste na radnoj površini, a koji stvaraju veliku količinu topline. Ako ispod nisu dovoljno izolirani, s vremenom se na radnoj površini mogu pojaviti pukotine ili joj boja može izblijedjeti. Ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka ispod uređaja.

Ne ostavljajte lonce, tave ili grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidne letvice i zidne obloge neće oštetiti (za zidne letvice i obloge koje su izrađene od drugačijih materijala pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal).

Mrlje. Proizvodi koji se obično koriste u kuhinji (ulje, ocat, rajčica itd.) i uobičajena kemijska sredstva za čišćenje neće oštetiti radnu površinu, no izbjegavajte duže kontakte tako što ćete odmah obrisati svu tekućinu koja bi mogla stvoriti mrlje na površini.

Ipak ne koristite alkohol jer može ostaviti tragove zbog boje.

Voda i para. Voda i para neće oštetiti radnu površinu, no ako voda ostane na površini neko vrijeme, mogla bi prodrijeti u spojeve.

Kako voda ne bi prodrla u područje oko sudopera, kroz spojeve na radnim površinama, u prostor oko ploče štednjaka ili između radnih površina i zida, ne ostavljajte vodu i odmah obrišite svaku prolivenu tekućinu s površine. Ako je došlo do curenja vode, odmah kontaktirajte ovlaštenog partnera kako ne bi došlo do oštećenja elemenata. Također ne ostavljajte vrata perilice za posuđe poluotvorena nakon što ciklus pranja završi i ne usmjeravajte mlazove pare prema radnoj površini duže vrijeme.

Čišćenje. Za čišćenje površine OKITE obično je dovoljno upotrijebiti vlažnu krpu. Za površinsku prljavštinu mogu se upotrijebiti blagi kućanski proizvodi za čišćenje.

Kako biste uklonili tragove masti, stvrdnute ostatke hrane ili emulzijske boje ili lakove, zaprljano područje nježno sastružite oštricom ili špahtlom.

Za izvanredna čišćenja upotrijebite mješavinu industrijskog acetona (30%) i vode (70%). (Nipošto nemojte prekoračiti preporučene vrijednosti.) Ova se mješavina može koristiti za tvrdokorne mrlje od tinte i druge mrlje koje se ne mogu odstraniti već spomenutim uobičajenim sredstvima za čišćenje.

Za mrlje od tinte upotrijebite krpu umočenu u mješavinu acetona (30%) i vode iz slavine (70%).

Naslage i ostaci kamenca čiste se octom, sredstvima na bazi octa ili sredstvima za uklanjanje kamenca. Nanesite sredstvo i ostavite da odstoji minutu-dvije. Isperite vodom.

Na površinama OKITE nikad nemojte koristiti sljedeće proizvode: bjelilo, proizvode koji imaju lužnati pH, trikloetilen, otapala za kemijsko čišćenje, industrijska otapala, razrjeđivače boje, vodikov fluorid ili kaustičnu sodu.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini, niti ju nemojte previše opteretiti.

STAKLENE RADNE POVRŠINE

Karakteristike. Površine se izrađuju od staklenih ploča debljine 12 mm koje se stvrdnjavaju kako bi postale otporne na udarce i ogrebotine. Lakira se donja strana ploča.

Takve se površine odlikuju jedinstvenim izgledom kojeg stvara prozirnost stakla, jednolikom bojom, mogućnošću održavanja higijene na razini zahvaljujući činjenici da je staklo potpuno otporno na vodu i kemikalije, a ujedno se lako čisti.

Abrazije. Postupak stvrdnjavanja koji se koristi u obradi stakla povećava otpornost stakla na abraziju i pucanje.

Površine možete oštetiti ako kuhinjski pribor i predmete vučete po radnoj površini. Stoga nemojte pomicati predmete po radnoj površini, već prilikom pripremanja hrane koristite dasku za rezanje ili podmetač. Iz istog razloga nemojte koristiti ni metalne abrazivne spužve na površini.

Također nemojte bacati predmete (noževe, posuđe, čaše) direktno na radnu površinu jer ju mogu trajno oštetiti.

Toplina. Staklene su površine otpornije na toplinu od ostalih vrsta radnih površina, no ipak ne stavljajte vruće lonce (budite posebno oprezni s lončićima za kuhanje kave), glačala ili tostere direktno na radnu površinu. Uvijek koristite podmetače. Ne stavljajte lonce, tave i grill tave da vire s ruba ploče štednjaka dok se u njima kuha pa se radna površina, zidna letvica i zidna obloga neće oštetiti. U svakom slučaju pripazite ako usklađujete zidne letvice i obloge koje su izrađene od materijala koji su osjetljivi na toplinu. Pročitajte poglavlje koje se odnosi na određeni materijal.

Mrlje. Proizvodi koji se obično koriste u kuhinji (ulje, ocat, rajčica itd.) i uobičajena kemijska sredstva za čišćenje neće oštetiti radnu površinu.

Voda i para. Pazite na prodore vode koji mogu oštetiti donje elemente. Ne ostavljajte vodu na radnim površinama i odmah obrišite kapi s površine. I na kraju, ne ostavljajte vrata perilice za posuđe odškrinuta nakon što ciklus pranja završi.

Čišćenje. Staklene se površine lako čiste i održavaju zbog prirodnih karakteristika stakla, kao i činjenice da su površine savršeno glatke i antistatičke.

Za svakodnevno čišćenje upotrijebite krpu namočenu vodom i običnim deterdžentom. Za uklanjanje tvrdokornijih mrlja nanesite bjelilo ili jaki deterdžent, obrišite običnom ili abrazivnom spužvom i isperite.

Za uklanjanje tvrdokornih mrlja, poput masti, voska ili silikona, nanesite posebno sredstvo za čišćenje (poput bjelila) ili jaki deterdžent, a zatim ih obrišite spužvom. Isperite sapunom i vodom ili alkoholom i prebrišite suhom krpom.

Naslage i ostaci kamenca čiste se octom, sredstvima na bazi octa ili sredstvima za uklanjanje kamenca. Nanesite sredstvo i ostavite da odstoji minutu-dvije. Isperite vodom.

Ne koristite parne čistače.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini, niti ju nemojte previše opteretiti.

Ako je staklo puklo ili je okrznuto, može biti oštro. Budite veoma oprezni u ovakvim situacijama.

POVRŠINE STOLA OD FURNIRA I MASIVNOG DRVETA

Karakteristike. Furnirane površine izrađene su od ploča na bazi drva koje su prekrivene slojem visokokvalitetnog drveta.

S obzirom da su masivno drvo i furnir prirodni materijali, s vremenom su mogu vidljivo promijeniti što doprinosi njihovoj vrijednosti i jedinstvenom izgledu.

Abrazije. Površine možete oštetiti ako kuhinjski pribor i predmete vučete po radnoj površini. Stoga nemojte pomicati predmete po radnoj površini, već prilikom pripremanja hrane koristite dasku za rezanje ili podmetač.

Iz istog razloga nemojte koristiti ni abrazivne spužve, abrazivna sredstva ni deterdžente u prašku.

Toplina. Ne stavljajte vruće lonce na radnu površinu, pripazite kad koristite lončiće za kuhanje kave, pećnice, tostere i glačala, uvijek koristite podmetače.

Pažljivo koristite pećnice i ostale uređaje koji se koriste na radnoj površini, a koji stvaraju veliku količinu topline. Ako ispod nisu dovoljno izolirani, s vremenom se na radnoj površini mogu pojaviti pukotine ili joj boja može izblijedjeti. Ostavite dovoljno prostora za cirkuliranje zraka ispod uređaja.

Mrlje. Prolivenu tekućinu odmah osušite kako ih drvo ne bi upilo jer bi na površini nastale mrlje i promjene ili bi boja izblijedjela.

Manje naslage kamenca odstranite pomoću malo bijelog vinskog octa razrijeđenog u toploj vodi.

Voćni sokovi, bjelila, jake kemikalije i sredstva za čišćenje mogu izblijedjeti boju. Stoga ih odmah uklonite pa temeljito očistite.

Ako koristite nerazrijeđeni alkohol ili ocat, mogu se pojaviti mrlje koje je nemoguće odstraniti.

Voda i para. Budući da je furnirana radna površina napravljena od drveta, posebno je podložna mogućim oštećenjima od prodora vode između slojeva.

Ne ostavljajte vodu na radnim površinama i odmah obrišite kapi s površine.

Čišćenje. Za redovito održavanje furniranih radnih površina koristite meku krpu ili krpu od mikrovlakana. Za dubinsko čišćenje koristite krpu na koju ste nanijeli neabrazivni deterdžent i brišite u smjeru godova kako biste očistili i najmanje šupljine. Isperite iscijeđenom krpom i pažljivo osušite površine kako ne bi ostali tragovi ili mrlje. Nikada ne koristite deterdžente koji sadrže klor ili njegove spojeve (poput bjelila ili amonijaka), aceton ni trikloretilen.

Oprez. Nemojte se penjati ni stajati na radnoj površini.

Ne izlažite kuhinju izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste izbjegli promjene boje koje se s vremenom mogu pojaviti na drvetu.

PROVENZA

Ugradni sustav Provenza temelji se na višeslojnoj drvenoj strukturi koja može imati jedan od dva završna premaza: „rustični“ završni premaz (jedan sloj bijele kvarcne boje koja se nanosi kistom i jedan završni sloj bijelog akrilnog laka na bazi vode) i „žbukani premaz“ (jedan sloj fine bijele kvarcne boje i jedan završni sloj akrilnog laka na bazi vode).

Čišćenje. Za redovito održavanje ugradnog sustava Provenza koristite meku vlažnu krpu ili krpu od mikrovlakana. Za dubinsko čišćenje koristite krpu na koju ste nanijeli malu količinu neabrazivnog deterdženta. Isperite iscijeđenom krpom i pažljivo osušite površine.

Oštećenja boje. Ako se boja ogulila, precizno nanesite točnu količinu boje na oštećeno područje (ili čitavi element) ugradnog sustava (uz ugradbeni sustav dolazi boja ili je moguće kupiti sredstvo za popravak boje direktno od ovlaštenih partnera).

Ne:

  • koristite aceton, trikloretilen niti amonijak ni u kojem slučaju.

OSTALI UGRADNI SUSTAVI

Za ugradne sustave Decorceramica Art, Decorstyle, Amalfi, Fiordo i Contea vrijede iste upute kao i za površinu Decorceramica.

KERAMIČKI SUDOPERI

Keramika koju koristimo za sudopere otporna je na sve tvari, uključujući i kiseline koje se obično mogu naći u kuhinji. Naša je keramika također iznimno otporna na udarce. No ipak trebate pripaziti da se sudoper ne okrhne.

Čišćenje. Za čišćenje keramičkih sudopera koristite standardne neabrazivne deterdžente.

SUDOPERI OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA

Sudoperi od nehrđajućeg čelika imaju oznaku AISI 304 18/10, što znači da čelik sadrži 18% kroma koji leguru čini otpornom na koroziju i 10% nikla koji povećava njegovu čvrstoću i otpornost. Zbog ovog je sastava sudoper iznimno otporan na toplinu i kiseline. Nehrđajući je čelik poprilično otporan na udarce te je elastičan pa ne puca lako, a ujedno je i vrlo higijenski budući da nema pora na površini.

Čišćenje. Iako je nehrđajući čelik iznimno otporan i robustan, potrebno je slijediti određene upute kako bi ostao u odličnom stanju. Nakon uporabe površine od nehrđajućeg čelika očistite mješavinom sapuna i vode ili neutralnim deterdžentom. Površinu protrljajte sintetičkom spužvom u smjeru satenskog završnog premaza. Isperite i osušite mekom krpom. Kako bi površine ostale čiste, možete koristiti i krpu od mikrovlakana ili jednokratne vlažne maramice „Clin&Clin“.

Mrlje od vode. Čak i najčišća pitka voda sadrži soli, željezo, kamenac i kemijske tvari (kiseline ili lužine) koje mogu dovesti do oksidacije ili korozije površina od nehrđajućeg čelika.

Kako biste uklonili mrlje od vode, koristite proizvode koji se upotrebljavaju isključivo za nehrđajući čelik. Uvijek se pridržavajte uputa na proizvodu.

Tvrdokorne mrlje. Tvrdokorne mrlje poput kamenca ili vruće masti uklonite mekom krpom i denaturiranim alkoholom ili kipućim bijelim vinskim octom. Ako nakon nekog vremena nehrđajući čelik izgubi svoj sjaj, očistite ga jednim od posebnih deterdženata koje možete pronaći u svakoj trgovini. Za veoma tvrdokorne mrlje preporučamo „Inox Creme Franke“. Pažljivo pročitajte upute na kutiji. Molimo imajte na umu da ova krema ima abrazivna svojstva pa bi mogla oštetiti sjajan ili satenski završni premaz na čeliku.

Ne:

  • koristite žice za pranje posuđa, abrazivna sredstva ni deterdžente u prahu.
  • ostavljajte spužve namočene deterdžentom u sudoperu kako ne bi došlo do oksidacije.
  • ostavljajte otvorena pakiranja ili boce deterdženata ili drugih kemikalija na bazi kiseline ispod sudopera jer njihovim isparavanjem može doći do oksidacije i korozije.
  • koristite deterdžente koji sadrže klor ili njegove spojeve.
  • ostavljajte vlažne metalne predmete u sudoperu duže vrijeme. Takvi predmeti mogu oksidirati, a zatim se proces može prenijeti i na samu površinu pa nastaju mrlje i/ili hrđa. Ovo je vrlo teško odstraniti čak i uz pomoć kreme „Inox Creme Franke“.
  • Ako je površina bila u dodiru s takvim predmetima duže vrijeme, bit će gotovo nemoguće ukloniti mrlje i hrđu osim ako se površina mehanički ne polira. (To se ne događa s čeličnim predmetima koji ne oksidiraju.)

SUDOPERI OD FRAGRANITA I SINTETIČKOG GRANITA, CRISTALIT GRANITA, DURA KVARCA I META KVARCA

Sudoperi od fragranita i sintetičkog granita, cristalit granita, dura kvarca, meta kvarca i sudoperi dura last izrađeni su od prirodnog kamena i sintetičke smole, a iznimno su otporni na toplinu, ogrebotine te uobičajeno i izraženije trošenje. Boja sudopera sastavni je dio materijala pa zato ne blijedi.

Zbog svoje kompaktne i glatke površine ovi se materijali lako čiste i vrlo su higijenski. Nadalje, sudoperi od cristalit granita odbijaju bakterije zahvaljujući ionima prirodnog srebra koji se nalaze na radnoj površini sudopera, a čine aktivnu zaštitu protiv klica.

Čišćenje. Za redovito održavanje koristite mlaku vodu i blage deterdžente, a zatim površinu protrljajte mekom čistom krpom. Za odstranjivanje mrlja koristite standardne kućanske deterdžente. Za tvrdokorne mrlje koristite krpu koju ste umočili u alkohol ili razrijeđeno bjelilo.

Naslage kamenca. Tragove kamenca odstranite proizvodima namijenjenim uklanjanju takvih mrlja. Nakon čišćenja površine temeljito osušite.

Ne:

  • koristite vruću kaustičnu sodu za čišćenje odvoda.
  • ostavljajte amonijak ni kaustičnu sodu u sudoperu duže vrijeme.
  • stavljajte vruće lonce ili tave na plohu za cijeđenje posuđa, koristite dasku za rezanje, ne pripremajte hranu direktno na plohi za cijeđenje posuđa.
  • bacajte oštre ili teške predmete na površinu.

PLASTIČNI SUDOPERI DURA LAST

Plastični su sudoperi veoma otporni na mrlje. Nije potrebno provoditi nikakve posebne mjere za održavanje ove vrste sudopera. Pridržavate se sljedećih uputa kako bi sudoper ostao u odličnom stanju.

Čišćenje. Nakon uporabe sudoper isperite vodom sa sapunicom (mješavinom vode i tekućeg deterdženta) i osušite mekom krpom. Rijetko se pojavljuju tvrdokorne mrlje. No ako obojena hrana ostane duže vrijeme na površini, potrebno je koristiti iznimno snažne deterdžente, ali samo ako nisu abrazivni. Iznimno tvrdokorne organske mrlje možete odstraniti deterdžentima koji sadrže klor (primjerice razrijeđenim bjelilom) ili deterdžentima za pranje posuđa. Također možete koristiti i plastičnu četku.

Naslage kamenca. Tvrda voda uzrokuje naslage kamenca koje se mogu odstraniti bijelim vinskim octom. Za iznimno tvrdokorne mrlje nanesite otopinu tople vode i deterdženta za pranje posuđa, ostavite ju nekoliko sati pa temeljito isperite mekom četkom.

Oprez:

  • Kako biste bolje zaštitili sudoper, savjetujemo vam da koristite žičano cjedilo za posuđe presvučeno plastikom umjesto standardnih posuda za pranje posuđa od plastike ili emajla.
  • Ne koristite vruću kaustičnu sodu za čišćenje odvoda.
  • Ne ostavljajte amonijak ni kaustičnu sodu u sudoperu duže vrijeme.
  • Ne stavljajte vruće lonce ili tave na plohu za cijeđenje posuđa, koristite dasku za rezanje Hygenia koju ste dobili uz kuhinju, ne pripremajte hranu direktno na plohi za cijeđenje posuđa.
  • Ne bacajte oštre ili teške predmete na površinu.

OPĆE INFORMACIJE O KUHINJSKIM NAPAMA

Kuhinju može oštetiti dugotrajno izlaganje dimu i pari. Kako biste to izbjegli, uvijek za vrijeme kuhanja imajte uključenu napu. Kako bi uređaj ispravno radio, filtre je potrebno pravilno i redovito održavati ovisno o učestalosti uporabe nape i o kuharskim metodama. Obično se metalni filtri moraju čistiti svakih jedan do dva mjeseca (u perilici za pranje posuđa), dok se jednokratni filtri od sintetičkih vlakana (debljine 1 mm) moraju mijenjati svaka dva mjeseca. Ako koristite napu s ugljenim filtrom (u zemljama gdje to dopušta zakon), svaka dva do tri mjeseca zamijenite i ugljeni filtar kako bi napa i dalje kvalitetno radila. Pridržavajte se posebnih napomena za svaku napu koje su navedene u uputama proizvođača.

NAPA S DIMNJAKOM I DRVENIM RUBOM

Nape s dimnjakom i drvenim rubom izrađene su od najkvalitetnijeg drveta, a u njihovoj se završnoj obradi koriste najbolje tehnike ručne izrade. Iako nape s dimnjakom i drvenim rubom premazujemo najkvalitetnijim lakovima, para ih ipak može oštetiti.

Važno je imati na umu da je drvo higroskopni materijal odnosno da izmjenjuje vlagu sa svojom okolinom. U vrlo vlažnim uvjetima drvo nabubri, a skuplja se kad je zrak jako suh. Stoga je veoma bitno ukloniti svu paru koja se kondenzirala na površini nape s dimnjakom i prilikom kuhanja uključiti napu. Ako je klima iznimno suha odnosno vlažna, kuhinju trebate opremiti sustavom koji će stupanj vlažnosti držati na odgovarajućoj razini. Ako se pridržavate ovih naputaka, vaše će drvo zadržati svoju kvalitetu i prirodnu ljepotu. U svakom slučaju, ne zabrinjavajte se ako s promjenom godišnjih doba drvo malo nabubri ili se skupi. Tu se ne radi o grešci, već o prirodnim mijenama „živog“ proizvoda.

Čišćenje. Za redovito održavanje napa s dimnjakom i drvenim rubom koristite meku vlažnu krpu ili krpu od mikrovlakana. Za dubinsko čišćenje koristite krpu na koju ste nanijeli malu količinu neabrazivnog deterdženta i brišite u smjeru godova kako biste očistili i najmanje pore. Isperite iscijeđenom krpom i temeljito osušite površine.

Ne:

  • koristite alkohol ni sredstva za uklanjanje mrlja.
  • izlažite kuhinju izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste izbjegli promjene boje koje se s vremenom mogu pojaviti na drvetu.
  • koristite aceton, razrjeđivač, trikloretilen ni amonijak.
  • koristite bjelilo ni deterdžente koji sadrže bjelilo.

METALNE NAPE I NAPE S PREDNJOM STRANOM OD ALUMINIJA, METALA I OBOJENOG LIMA

Čelične nape nose oznaku 18/10 i kod AISI 304 ili AISI 430.

Čišćenje. Za čišćenje ovih napa jednostavno upotrijebite meku krpu umočenu u neutralni tekući deterdžent ili jednokratne vlažne maramice „Clin&Clin“. Za nape od nehrđajućeg čelika pridržavajte se upozorenja koja smo ovdje naveli u poglavlju o održavanju vratnica i radnih površina od nehrđajućeg čelika.

Ne:

  • koristite žice za pranje posuđa ni abrazivna sredstva.
  • koristite abrazivne paste, osobito ne na aluminijskim, lakiranim ili čeličnim dijelovima na kojima ne ostaju tragovi prstiju.

STOLOVI

Stolove nije potrebno posebno održavati. Povremeno provjerite jesu li se olabavili vijci koji drže noge stola na mjestu.

Čišćenje. Za čišćenje i održavanje površina stola pogledajte upute za pojedine materijale u poglavlju „Radne površine“ u ovom priručniku. Za površine od furnira slijedite upute za drvene vratnice u ovom priručniku.

Ne:

  • glačajte odjeću na površinama stola jer to može oštetiti površinu uzrokujući trajne mrlje od topline i odljepljivanje površina.
  • stavljajte vruće lonce, metalne tanjure, lončiće za kuhanje kave, itd. na površinu stola.

STOLICE

Stolice sa sjedištem od prirodne slame ne zahtijevaju posebnu njegu. Stolice s umjetnom slamom prekrivene su posebnim plastičnim slojem oblikovanim da štiti sjedište od vode.

Kako bi sjedišta dugotrajno ostala u dobrom stanju, po mogućnosti koristite jastuke. Kožno sjedište očistite mekom krpom koju ste prethodno umočili u posebno sredstvo za čišćenje ili u mješavinu vode i neutralnog sapuna (4%). Nježno trljajte, a mrlje uklonite tako što ćete krpom lagano tapkati po njima.

Čišćenje okvira: Čistiti se može mekom krpom ili krpom od mikrovlakana. Ako nastane prljavština, pogledajte poglavlje koje se odnosi na vratnice.

Oprez:

  • Kako bi vaše stolice ostale u dobrom stanju, zapamtite da one nisu prikladne za korištenje na otvorenom. Pri korištenju stolica provjerite jesu li sve četiri noge čvrsto na tlu i nikad nemojte sjediti na naslonu. Pripazite kada stolice privlačite stolu kako ih ne biste ogrebli.
  • Nemojte stajati na stolicama.

RUBOVI

Para iz perilica posuđa može prouzročiti pukotine na rubovima elemenata. Zato otvarajte perilicu posuđa samo kad se u potpunosti ohladi ili slijedite detaljne upute proizvođača. Uvijek osušite kapljice vode čim se pojave.

ŠARKE

Naše šarke odobrile su vodeće europske institucije i one garantirano mogu podnijeti otvaranje i zatvaranje preko 100 000 puta bez neželjenih posljedica. Nije potrebno nikakvo posebno održavanje.

Ne:

  • ostavljajte otvorena pakiranja deterdženta ili drugih kemijskih proizvoda ili pakiranja kuhinjske soli unutar elemenata jer s vremenom može doći do oksidacije.

Oprez:

  • Šarke na elementima sudopera, cjedilu za posuđe i kanti za smeće čistite posebno suhom krpom te ih po mogućnosti namažite bijelim mineralnim uljem.
  • Nemojte otvarati niti zatvarati vratnice svom snagom.

PODEŠAVANJE ŠARKI

Za podešavanje šarki jednostavno podesite tri vijka kako je prikazano na slikama A, B i C. Dubina (slika A), vodoravni položaj (slika B) i okomiti položaj (slika C) mogu se podesiti kako je prikazano na slikama u nastavku.

ALUMINIJSKE KOMPONENTE

Čišćenje. Aluminijske površine čistite sapunom i vodom ili neutralnim deterdžentom. Sintetičkom spužvom protrljajte površinu u smjeru satenskog završnog premaza. Isperite i osušite mekom krpom. Za čišćenje površina možete koristiti i krpu od mikrovlakana. Tvrdokorne mrlje odstranite mekom krpom i denaturiranim alkoholom ili kipućim bijelim octom.

Ne:

  • koristite abrazivne kreme ili žice za pranje suđa koje mogu nepovratno oštetiti površine.
  • koristite aceton, trikloretilen, ocat ili amonijak.

VODILICE ZA LADICE I KOŠARE

Otvaranje i zatvaranje ladica optimalno je i ne stvara buku zahvaljujući valjcima od tehnopolimera na metalnim vodilicama koji su posebno baždareni i mogu izdržati velika trajna opterećenja od 50 kg i 20 kg za Scavolini Basic. Skrivene vodilice odobrile su vodeće europske institucije i one garantirano mogu podnijeti otvaranje i zatvaranje preko 60 000 puta bez neželjenih posljedica.

Ladice su također opremljene stoperima koji sprečavaju izlaženje iz vodilica i automatsko zatvaranje za posljednjih 4-6 cm, kao i sustavom Blumotion, mehanizmom koji usporava i vodi ladicu ili košaru prilikom zatvaranja kako ne bi jako udarile u element.

Ne:

  • otvarajte svom snagom ni ne preopterećujte otvorene ladice na strani najudaljenijoj od elementa.
  • otvarajte niti zatvarajte ladice svom snagom.

POLICE I LETVICE

Čišćenje. Za čišćenje i održavanje polica i letvica slijedite upute za svaku vrstu materijala u poglavlju o površinama i vratnicama.

RUČKICE

Ručkice nije potrebno posebno održavati.

Čišćenje. Povremeno očistite ručkice koje su više izložene pari iz lonaca. Za redovito održavanje ručkica koristite meku krpu ili poseban deterdžent ili samo krpu od mikrovlakana. Za odstranjivanje tvrdokorne nečistoće upotrijebite meku četku i/ili spužvu namočenu tekućim ili neutralnim deterdžentom. Suhom krpom odstranite sve ostatke deterdženta kako površina ne bi izgubila sjaj ili postala zamrljana.

Ne:

  • koristite žicu za pranje posuđa, abrazivna sredstva i jake deterdžente koji mogu oštetiti zaštitne slojeve koji jamče dugi vijek trajanja.

STAKLO

Uglavnom koristimo kaljeno staklo jer ima veću mehaničku čvrstoću i osigurava najveću sigurnost u slučaju lomljenja (zahvaljujući posebnoj obradi staklo se u slučaju loma razbije u sitne neoštre djeliće). Ako kaljenje nije moguće (u slučaju ukošenog i zakrivljenog stakla), koriste se posebni postupci za povećanje čvrstoće stakla.

Čišćenje. Koristite vodu i široko dostupna sredstva za čišćenje stakla. Uvijek pažljivo osušite nakon čišćenja.

SOKLI OD FURNIRA

Čišćenje. Za redovito održavanje sokla od furnira koristite vlažnu meku krpu ili krpu od mikrovlakana. Povremeno upotrijebite krpu s malom količinom neabrazivnog deterdženta u smjeru godova na drvu tako da se i najmanje pore očiste. Prebrišite iscijeđenom krpom i pažljivo osušite površine. Kako ne bi došlo do oštećenja zbog stalnog curenja, kapanja i pare, osušite sve sokle na koje se izlila voda.

Ne:

  • koristite alkohol ni sredstva za uklanjanje mrlja.
  • izlažite kuhinju izravnoj sunčevoj svjetlosti kako biste izbjegli promjene boje koje se s vremenom mogu pojaviti na drvetu.
  • koristite aceton, trikloretilen ni amonijak.

SOKLI OD ČELIKA

Čišćenje. Čelične površine čistite sapunom i vodom ili neutralnim deterdžentom. Sintetičkom spužvom protrljajte površinu u smjeru satenskog završnog premaza. Isperite i osušite mekom krpom. Za čišćenje površina možete koristiti i krpu od mikrovlakana. Čak i čista voda za piće sadrži soli, željezo, kamenac i kemijske tvari (kiseline ili lužine) koje mogu prouzročiti oksidaciju ili koroziju na čeličnim površinama. Za uklanjanje mrlja od vode koristite samo proizvode namijenjene posebno za čelik. Uvijek se pridržavajte uputa na naljepnici proizvoda. Odstranite tvrdokorne mrlje koristeći meku krpu i denaturirani alkohol ili kipući bijeli vinski ocat. Ako nehrđajući čelik izgubi sjaj nakon nekog vremena, očistite ga nekim od posebnih deterdženata dostupnim u trgovinama.

Ne:

  • koristite žice za pranje posuđa, abrazivna sredstva za čišćenje niti deterdžente u prahu.
  • koristite deterdžente koji sadrže klor ili njegove spojeve.

SOKLI OD ALUMINIJA

Čišćenje. Aluminijske površine čistite sapunom i vodom ili neutralnim deterdžentom. Sintetičkom spužvom protrljajte površinu u smjeru satenskog završnog premaza. Isperite i osušite mekom krpom. Za čišćenje površina možete koristiti i krpu od mikrovlakana. Tvrdokorne mrlje odstranite mekom krpom i denaturiranim alkoholom ili kipućim bijelim octom.

Ne:

  • koristite abrazivne kreme ili žice za pranje posuđa koje mogu nepovratno oštetiti površine.
  • koristite aceton, trikloretilen, ocat ili amonijak.

PLASTIČNI SOKLI

Čišćenje. Za redovito održavanje plastičnih sokla koristite meku krpu i posebni deterdžent ili samo krpu od mikrovlakana. Za uklanjanje tvrdokorne nečistoće koristite mekanu četku ili spužvu s malo tekućeg deterdženta ili posebnog sredstva za čišćenje stakla. Suhom krpom odstranite sve ostatke deterdženta kako površina ne bi izgubila sjaj ili postala zamrljana.

Ne:

  • koristite žice za pranje posuđa ili sredstva koja sadrže abrazivne kreme koja mogu uništiti sjaj površine.
  • koristite aceton.

Sve kućanske aparate biramo iz ponude vodećih proizvođača . Osim jamstva za svoje proizvode, sve s oznakom CE, proizvođači su ponudili i odličnu službu za korisnike. Tehničku podršku stoga treba tražiti izravno u servisnom centru proizvođača, a pojedinosti se mogu pronaći u priručniku i potvrdi jamstva koji se dobiju uz svaki kućanski aparat.

Perilice posuđa: zaštita radne površine. Pri ugradnji perilica posuđa uvijek je potrebno ispod radnih površina gdje su perilice posuđa smještene pričvrstiti samoljepljivu traku za zaštitu od pare (osim za granit/mramor/kompozitne materijale), prema uputama dobivenim s raznim aparatima. Ova mjera opreza štiti površine od oštećenja parom.

Za održavanje kućanskih aparata pridržavajte se uputa proizvođača.

Ne:

  • koristite abrazivna sredstva koja mogu oštetiti i ogrepsti površine pri čišćenju vanjske površine aparata (hladnjaka i zamrzivača, perilice posuđa, perilice rublja, plinskog štednjaka); također izbjegavajte dulji kontakt s proizvodima koji sadrže otapala. Unutrašnjost hladnjaka i zamrzivača može se čistiti sredstvima s klorom tako da se sredstva pažljivo isperu i površina osuši prije uporabe.

Emajlirani dijelovi. Kako bi emajlirani dijelovi što duže ostali u dobrom stanju, mora ih se redovito čistiti vodom sa sapunicom. Nemojte koristiti abrazivne praške. Ne ostavljajte kisele ili lužnate tvari (ocat, sok od limuna, sok od rajčice itd.) na površinama.

Lijevani željezni stalci za lonce

Lijevani željezni stalci za lonce čiste se isto kao i emajlirani dijelovi. Uz to ih je još potrebno osušiti i prebrisati krpom umočenom u bijelo mineralno ulje.

Scavolini pažljivo odabire svoje maloprodajne trgovine kako bi osigurao kvalificirane savjetnike koji će vam pomoći planirati kuhinju i kvalificirane tehničare koji će riješiti svaki problem nakon kupnje. Stručna usluga koja jamči sigurnost kada kupujete naše proizvode.

  • Zamjena elemenata, upotpunjavanje kuhinje

Ako poželite zamijeniti ili upotpuniti svoju kuhinju dodavanjem različitih elemenata ili novih aparata, kontaktirajte svog ovlaštenog partnera koji će vam pomoći pri odabiru i narudžbi. Još jednom, ovlašteni partneri tvrtke Scavolini, koji djeluju kao referentne točke za naše klijente, pomoći će vam da odlučite što točno trebate.

Scavolini isprobava aparate prije nego ih ponudi u prodaji kako bi osigurao da oni ni na koji način neće oštetiti kuhinjske elemente (primjerice, pećnice koje ispuštaju previše topline mogu oštetiti elemente koji je okružuju). Stoga vam savjetujemo da kupite aparate koje je ugradio Scavolini. Neispravna ugradnja bez pravilnog nadzora može oslabiti rad vaših aparata i oštetiti kuhinjske elemente.

  • Rastavljanje vaše kuhinje

Kada dođe vrijeme da zamijenite kuhinju, staru ćete morati na pravilan način zbrinuti. Unaprijed odredite mogućnost ponovne uporabe dijela ili cijele kuhinje (npr. možete je upotrijebiti u drugoj kući, garaži, darovati karitasu ili trgovini rabljenom robom). Posebnu pozornost obratite na elektronske i električne uređaje (tzv. elektronski otpad) jer ti kućanski aparati mogu sadržavati tvari štetne za okoliš ako ih se pravilno ne reciklira. Obratite se centru za zbrinjavanje otpada u vašem gradu.

Ako je moguće, odvojite komponente koje se mogu reciklirati (drvo, staklo, aluminij) kako biste olakšali ponovnu obradu.

Zatim kontaktirajte ovlaštene centre za odlaganje otpada ili nadležna lokalna tijela i reciklažna dvorišta u vašem gradu.

Uvijek se pridržavajte određenih zakonskih propisa vaše države. Ako ne znate što učiniti, kontaktirajte nadležna tijela za odlaganje otpada i/ili recikliranje.

Održivi razvoj je razvoj koji današnjoj generaciji dozvoljava da zadovolji vlastite potrebe bez ugrožavanja potreba budućih generacija.

Pri izradi kuhinja Scavolini koristi najnovije tehnologije kako bi proizvodnjom i korištenim materijalima što manje utjecao na okoliš te kako bi kuhinje bile što sigurnije.

I vi u vašoj kući možete utjecati na smanjenje štetnog utjecaja na okoliš te izbjeći potencijalni rizik za vas i vašu obitelj.

POTROŠAČI ENERGIJE

  • Pri kupnji kućanskih aparata odaberite one s visokom energetskom efikasnošću (klase A). U usporedbi s aparatima niže kategorije, to je investicija koja će vam se financijski i energetski isplatiti u budućnosti.
  • Pazite da vrata hladnjaka ili zamrzivača ne držite predugo otvorenima jer motorni mehanizam neprestano radi što može uzrokovati stvaranje prevelike količine leda te pregrijavanje hrane. U slučaju nakupljanja prevelike količine leda, obavezno ga uklonite jer zamrzivač s previše leda troši previše energije. Uvijek provjerite jesu li vrata dobro zatvorena.
  • Pazite da hladnjak ili zamrzivač ne napunite previše jer se kad su previše puni, ne mogu se dovoljno ohladiti te zbog toga troše mnogo energije.
  • U zamrzivač ne treba stavljati hranu koja je prevruća jer se time povećava potrošnja energije, a ujedno postoji opasnost od kvarenja hrane u zamrzivaču.
  • Pri kuhanju poklopite posudu poklopcem nakon što voda zavri kako biste uštedjeli vrijeme i energiju.
  • Za hranu koju treba kuhati sporo, koristite lonac na pritisak jer time možete smanjiti vrijeme kuhanja, a i uštedjeti energiju.
  • Pripazite da hrani koja se kuha sporo pravilno regulirate jačinu plamena. Žuti plamen znak je suvišne uporabe (to se može primijetiti i na posuđu koje se s donje strane zacrnilo), a plamen koji se razdvaja znak je da je u prostoriji odviše vjetrovito. Oprez: za eventualna potrebna podešavanja obratite se stručnoj osobi.
  • Neka vam pećnica bude upaljena samo kada je koristite. Nemojte pretjerivati sa zagrijavanjem, ne otvarajte je ako nije potrebno jer time trošite najviše energije, zagrijte ju samo koliko je potrebno.
  • Za podgrijavanje hrane radije koristite mikrovalnu pećnicu. Nju nije potrebno prethodno zagrijati, stoga vam može uštedjeti mnogo energije.
  • Za osvjetljavanje prostorija koristite moderne svjetiljke visoke energetske efikasnosti (fluorescentne svjetiljke ili svjetleće diode), posebice u prostorijama u kojima se dugo zadržavate. Početna investicija bit će malo veća, no dugoročno će biti korisna za okoliš, a i vama će se financijski isplatiti.
  • Gasite svijetla koja vam nisu potrebna. Treba se naviknuti na gašenje svjetala koja vam nisu potrebna.
  • Ugasite televizor (i druge slične uređaje) na glavnoj tipki, a ne samo na daljinskom upravljaču jer takvi uređaji troše energiju čak i kad su u stanju pripravnosti.
  • Razumno koristite kuhinjsku napu tako da regulirate brzinu usisavanja. Ako je koristite kad pripremate hranu koja se kuha sporo ili hranu koja ne ispušta mnogo para ili kad ne koristite mnogo posuda, stavite napu na najmanju brzinu ili, ako je moguće, odškrinite prozor kako bi se prostorija provjetrila.
  • Povremeno mijenjajte filtre na napi: takvo održavanje poboljšat će njeno djelovanje i smanjiti potrošnju energije.
  • Sustav za grijanje ili hlađenje zraka upotrebljavajte samo ako je nužno te pravilno podesite termostat. Radijatore ne zaklanjajte tkaninom ili namještajem.
  • Kad je sustav za grijanje u uporabi, pazite da su prozori dobro zatvoreni kako biste izbjegli propuh. Zavjese bi vam također trebale biti dobar izolator (zavjese niske termičke provodljivosti ili dvostruko staklo).
  • Ne otvarajte slavinu s vrućom vodom kada vam nije potrebna. Ako vruća voda ne stigne do slavine, riskirate nepotrebno korištenje bojlera.
  • Odaberite adekvatan program na perilici za rublje i niske temperature pranja (40°C – 60°C).

POTROŠNJA VODE

  • Nemojte puštati vodu iz slavine da nepotrebno teče. To je jednostavno, ali i najučinkovitije pravilo za štednju vode.
  • Provjerite jesu li slavine dobro zatvorene. Pazite da ne dođe do kapanja, a u slučaju curenja, pobrinite se da se kvar brzo popravi.
  • Umjesto flaširane vode, radije birajte vodu iz slavine (ako je pitka): time izbjegavate stvaranje otpada (plastične boce) i zagađenje uzrokovano njihovim prijevozom.
  • Upotrebljavajte slavinu s regulatorom mlaza vode kojeg bi povremeno trebalo zamijeniti. Potrošnja vode će vam se osjetno smanjiti.
  • Ne upotrebljavajte perilicu za posuđe ili rublje ako nije potpuno puna. Tako ćete izbjeći nepotrebnu potrošnju vode i energije.
  • Držite se preporučene količine deterdženata te pripazite na kvalitetu deterdženta s obzirom na tvrdoću vode. Time ćete smanjiti i potrošnju vode.
  • Ostavite vodu od kuhanja (preostalu poslije kuhanja povrća) da se ohladi te je upotrijebite za zalijevanje cvijeća.
  • Pri kupnji perilice za posuđe ili rublje odaberite onu s minimalnom potrošnjom vode (klase A). Financijska investicija u uređaje energetske klase niske potrošnje uštedjet će vam mnogo novca i energije u budućnosti.

RECIKLAŽA OTPADA

  • Izbjegavajte stvaranje više otpada nego što je potrebno.
  • Budite svjesni svih vrsta otpada te ih primjereno tomu odvajajte za reciklažu ili ponovnu uporabu.
  • Birajte proizvode u recikliranoj ambalaži ili one koji se lako recikliraju, poput proizvoda izrađenih od samo jednog materijala.
  • Ako je moguće, glomazni otpad (boce, kutije, limenke) dajte na sabijanje.
  • Ako imate vrt ili veliki balkon, organski i zeleni otpad iskoristite za stvaranje komposta za vaše cvijeće.

ČISTOĆA KUHINJE

  • Ne pretjerujte u uporabi deterdženata ako nije nužno. Za čišćenje površina koje nisu odviše prljave dovoljno ih je prebrisati vlažnom krpom od mikrovlakana.
  • Upotrebljavajte ekološke deterdžente (poput onih s etiketom ECOLABEL koji jamče da će proizvod tijekom svog uporabnog vijeka prouzročiti minimalnu štetu u okolišu) i ambalaže koje neće naškoditi okolišu.
  • Posuđe radije perite u (punoj) perilici za posuđe nego ručno. Moderne perilice za rublje koriste mnogo manje vode i deterdženta nego što se potroši pri ručnom pranju.

SIGURNOST U KUHINJI

  • Budite posebice oprezni kod opasnih aktivnosti u kuhinji (npr. rukovanja oštrim noževima ili mijenjanja žarulje).
  • Mijenjanje plinske boce prepustite stručnim osobama te koristite isključivo odobrene cijevi.
  • Uvijek zatvorite glavnu cijev za dovod plina kad ju ne koristite.
  • Nabavite lonce na pritisak za sporo kuhanje hrane sa sigurnosnim ventilom.
  • Ne ostavljajte noževe bez nadzora (pobrinite se da ne budu na dohvat djeci).
  • Deterdžente i ostale opasne proizvode sklonite na mjesta nedostupna djeci (Scavolini za tu svrhu ima liniju posebnih proizvoda).
  • Ne upotrebljavajte električne uređaje u blizini sudopera ili kupaonice.
  • Pažljivo slijedite sigurnosne upute za korištenje kućanskih aparata i električnih uređaja.
  • Nemojte predugo puniti mobilni telefon (pažljivo slijedite upute u priručniku za uporabu i održavanje).

Svaka Scavolini kuhinja ima svoj identifikacijski kod koji se nalazi na poleđini knjižice SCAVOLINI NO PROBLEM koju ste dobili sa kuhinjom. Unesite  Vaš kod na stranicu www.scavolini.com/noproblem ispunite formular i postanite dio Scavolini No Problem projekta.

Vaš Scavolini partner:

S&B DIZAJN d.o.o.

SCAVOLINI STORE ZAGREB

Green Gold, Radnička cesta 52

10 000 Zagreb – Hrvatska

Tel: +385 1 3496 703

Mob: +385 99 3102 001

E-mail: info@sb-dizajn.hr

www.sb-dizajn.hr

www.scavolini.com

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]